БНБ: Фискалният резерв е 5 млрд. лева

БНБ: Фискалният резерв е 5 млрд. лева
Опитът на Симеон Дянков да експериментира със Сребърния фонд бил спрян от БНБ и Комисията за финансов надзор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фискалният резерв на страната е 5 млрд. лева, но ако Комисията за финансов надзор не се е била намесила, сега той е щял да бъде с 3 млрд. по-малко, обяви управителят на БНБ Иван Искров, цитиран от Дарик.

По думите му опитът на бившия финансов министър Симеон Дянков да посегне на Сребърния фонд бил спрян от БНБ и Комисията за финансов надзор.

„Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на Комисията и да се изпробва механизмът. Трябваше да се мине през предишното ръководство на МФ, за да разберем правилно ли сме заложили механизми. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя“, каза Искров, цитиран от bTV.

Преди година правителството реши да вложи част от парите на Сребърния фонд в закупуване на български държавни облигации, ценни книжа и акции. Бившият финансов министър Дянков тогава аргументира решението на кабинета с мотива, че парите стоят на нищожна лихва в БНБ. Опозицията обаче се обедини срещу това решение.

#Симеон Дянков #Сребърния фонд #Иван Искров #БНБ #Комисията за финансов надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници