Енергетиците прогнозират поскъпване на тока от 1 юли

Енергетиците прогнозират поскъпване на тока от 1 юли
A A+ A++ A

Валентин Терзийски от асоциацията на енергетиците прогнозира, че токът ще поскъпне от 1 юли заради загубите, които търпят всички по системата от ограниченото потребление и свръхпроизводството, съобщи Дарик.

От вчера има заповед на Електроенергийния системен оператор за ограничаване на мощностите на АЕЦ Козлодуй, въглищните централи и производителите на енергия от слънце и вятър. Причина за това е от една страна свитият износ и ниското вътрешно потребление, а от друга снеготопенето и дъждовете, които са повишили изключително нивото на язовирите.

„При работата на двата блока на АЕЦ Козлодуй до вчера и при това съотношение на потреблението, участието на ВЕИ-тата и задължителното използване на ПАВЕЦ Чаира като консуматор на ток, за да може системата да са балансира, средната себестойност на електрическата енергия излизаше много над нивата, на които е определена от ДКЕВР като продажна от страна на НЕК. Така че мярката с вчерашното ограничаване, освен техническа, е и икономическа, за да се минимизират загубите, които трупа НЕК. А загубите, които трупа НЕК, се отразяват на всички по веригата. В крайна сметка мисля, че ще стигнем до колосални суми на недостиг към новия период от 1 юли", каза Терзийски.

#АЕЦ Козлодуй #ПАВЕЦ Чаира #НЕК #Валентин Терзийски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници