Lenovo ще прави свои мобилни чипове

Lenovo ще прави свои мобилни чипове
A A+ A++ A

Lenovo вече е вторият по големина производител на смартфони в Китай, но компанията има много по-големи амбиции и изглежда, работи по осъществяването им. Според информация от EE Times китайците възнамеряват да развият бизнеса си във вертикална посока, като започнат да проектират и правят сами процесори с фокус върху смартфони и таблети.

Досега компанията е поддържала екип проектанти на интегрални схеми от около 10 души, но до средата на годината възнамерява да увеличи числеността му до 100. Това едва ли е достатъчно, но подобен ход може да даде предимство на компанията в преговорите с другите доставчици на полупроводници.

Така Lenovo възнамерява да контролира по-добре производството на смартфони и таблети по примера на Huawei, чието подразделение HiSilicon се занимава с проектирането на чипове. Иначе компанията традиционно работи с мобилни процесори от различни производители - MediaTek, Intel и Samsung.

Според изданието именно Samsung е дала нов тласък на амбициите за собствено производство на процесори - корейците отказали да доставят на Lenovo последната разработка от серията Exynos. Това едва ли е изненадващо предвид пазарните позиции на двете компании в Китай - миналата година Samsung е държал 17,7% от пазара на смартфони, а на второ място са били Lenovo с 13,2%, преди Apple с 11%.

http://www.eetimes.com/electronics-news/4410926/Lenovo-moving-into-chip-design-business

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино