ЧЕЗ опитала да заобиколи Закона за обществените поръчки

ЧЕЗ опитала да заобиколи Закона за обществените поръчки
Налице е престъпление по отношение упражняването на контрол от страна на държавата като акционер в дружествата ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България, установи прокурорската проверка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, показва прокурорската проверка на ЧЕЗ, обявена от прокурор Нели Златкова.

Допълнителните договори за предоставяне на услуги за 464 милиона лева, за общи условия за 340 милиона лева и за избор на доставчици за 9,9 милиона лева са се отразили на цената на електроенергията, поясни Златкова, цитирана от „Фокус“.

„От 143 договора, които са сключени за обществени поръчки, за проверка на случаен принцип са били избрани няколко. Установено е, че има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки“, обясни прокурор Златкова.

Според проверката Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не се е възползвало от механизмите, с които разполага, и е налице престъпление по отношение упражняването на контрол от страна на държавата като акционер в дружествата ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България.

През 2011 и 2012 година и двете дружества имат неразпределена печалба. В ЧЕЗ Разпределение ЕАД неразпределената печалба за 2011 година е над 3 милиона лева, а за 2012 година – над 5 милиона лева.

#прокуратура #ЧЕЗ #обществени поръчки #Министерството на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници