България е на първо място по самоубийства в Европа

България е на първо място по самоубийства в Европа
Според специалистите, основните причини за самоубийствата са ниските доходи и напрегнатото ежедневие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е на челно място по брой на реализирани самоубийства в Европа, показва статистика, показана в Бургас от психолози от цялата страна на форума "Отворени врати на психологическите практики".

Според специалистите, основните причини за това  са ниските доходи и напрегнатото ежедневие. Затова специалистите съветват при най-малкия проблем да потърсим помощ, предаде БНТ.

Проблемът идва от това, че повечето бълагри нямат културата при проблемни ситуации да търсят специализирана помощ. В много от случаите тя може да се окаже животоспасяваща.

В много случаи обаче нерешените проблеми водят до депресии и желание за слагане на край на живота. Именно това е и причината през последните месеци да станем свидетели на толкова много самоубийства.

"Да, има масова истерия. То си има хора, които са видели или така някакси насърчени, че други дават тон за песен и те също реализират неща, които на тях им стоят по някакъв начин като импулс. Този импулс би могъл да бъде един знак на отчаяние и има такива случаи. Този мъж дето в Раднево се самозапали в знака на отчаяние", обясни психотерапевтът Светозар Димитров.

Подобен е случаят при Пламен Горанов, който се самозапали във Варна. Там обаче се забелязва и нотката на агресията и жертвата.

"Има нещо, което се нарича в психологията идентификация с агресора и приемане на себе си като жертва, за да може да страда агресорът. т.е. аз мразя властта, мразя ги, мразя другите фигури, които изглеждат такива мои душмани и всъщност, аз унищожавам себе си, за да им навредя на тях", добави Светозар Димитров.

#самоубийства #Бургас #психолози #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници