Външно призна, че събира незаконни такси

Външно призна, че събира незаконни такси
За всеки документ хората плащат на МВнР такса от 15 до 30 лв.
A A+ A++ A

Таксите, събирани от Министерството на външните работи за легализация на превод на документи, са незаконни, съобщава в. „Труд“.

Това става ясно от писмо на постоянния секретар на министерството Иван Сираков до Министерския съвет. В него чиновникът  отговаря на няколко писма на преводачката от Варна Рени Стоянова, в които тя предлага заверката на преводите на документи, която е задължителна, да отпадне.

За всеки документ хората плащат на МВнР такса от 15 до 30 лв. според срока, за който се прави заверката. Наредбата, която урежда отношенията между преводачите и министерството, е от 1958 г. и противоречи на няколко закона.

„Удостоверяването на подписа на преводача от страна на МВнР е дейност, която не би следвало да се извършва от ведомството, не е законосъобразна и следва да бъде прекратена“, пише в становището на Външно.

Там се казва и че „съобразно закона за нотариусите и нотариалната дейност и ГПК заверката на подписа на преводача трябва да се извършва от нотариусите“. Изводите в становището на Външно са направени още през 2008 г . от работна група с представители на всички министерства, имащи отношение към казуса.

#Министерството на външните работи #такси #Иван Сираков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници