Путин към Унгария: Българските такси няма да попречат на доставките ни на газ

Путин към Унгария: Българските такси няма да попречат на доставките ни на газ

Стоп кадър

A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията ѝ за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени, въпреки новия закон в България. Това е станало по време на срещата между него, главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер и унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от NOVA.

"Путин и генералният директор на „Газпром” потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Припомняме, че Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.


#Владимир Путин #Унгария #такси #газови доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници