ЕС иска от Кипър да замрази влоговете в банките

ЕС иска от Кипър да замрази влоговете в банките
Кипърските власти трябва да измислят план „Б“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз се опитва да убеди кипърските управници да блокират капиталите, инвестирани в кипърските банки, за да се избегне фалитът им, предаде АФП, цитирана от агенция „Фокус“.

„До вторник кипърските власти трябва да направят три неща: да представят надежден план „Б“, който трябва да замести отхвърления от парламента спасителен план, да осигурят дългосрочно блокиране на капиталите, инвестирани в банките, и да подготвят сливането на двете основни банки, които се намират в затруднение“, заявил европейски дипломат.

Според него, ако това не бъде направено, Кипър рискува излизане от еврозоната.

Изявлението бе във връзка с новината, че вече са направени поръчки за изтеглянето на милиарди долари при отварянето на банките, планирано за вторник.

Кипърците обаче предпочитат страната да излезе от еврозоната, вместо да бъде въведен безпрецедентен данък върху банковите влогове, предаде агенция „Интерфакс“.

91% от кипърците подкрепят решението на парламента да отхвърли предложението за данък върху депозитите. 67% от анкетираните биха предпочели страната да излезе от еврозоната и да укрепи отношенията си с Русия.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Еврогрупата може да разгледа по-нататъшни планове за оказване на помощ на Кипър с участието и на Москва.

Премиерът подчерта, че предложената схема за решаване на финансовия проблем на Кипър е „непредсказуема и неясна“ и че авторите на подобни идеи не може да не разбират, че такива мерки, които не са в интерес на кипърците, едва ли ще бъдат особено популярни.

#Европейският съюз #ЕС #Кипър #Дмитрий Медведев #Еврогрупата #Москва #банки #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници