Чешкият премиер: ЧЕЗ е жертва в политическата игра на Цацаров и Борисов

Чешкият премиер: ЧЕЗ е жертва в политическата игра на Цацаров и Борисов
Само един независим регулатор може да отнеме лиценза, заяви Петер Нечас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ситуацията в България, при която главният прокурор на страната Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на чешката енергийна компания ЧЕЗ, е политическа игра, заяви чешкият министър-председател Петер Нечас.

„Аз съм дълбоко убеден, че целият случай около ЧЕЗ е една политическа афера“, заяви той в интервю за вестник „Право“, цитиран от БГНЕС.

Чешката държава притежава контролния пакет в ЧЕЗ, която се занимава с електроразпределение в Западна България.

„Ако погледнете структурата на цените на тока в България, ще откриете, че не дистрибуторът ЧЕЗ, а енергията от ВЕИ има много по-голяма роля за увеличаването им“, каза премиерът Нечас.

„Освен това ние само можем да предполагаме колко близък е Цацаров до бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история“, добавя чешкият политик.

Обвиненията, повдигнати от Цацаров срещу ЧЕЗ, не са били разследвани от нито един независим регулатор, добави той.

„Само един независим регулатор може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти“, заяви още Нечас. Той припомни, че Прага наскоро е защитила присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европа.

Още преди месец Нечас коментира случая, като заяви, че очаква България да изпълни международните си ангажименти, както и споразумението за защита на инвестициите в спора си с чешката компания.

#Петер Нечас #Бойко Борисов #Сотир Цараров #ЧЕЗ #Чехия #Прага #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници