Банките в Кипър остават затворени до четвъртък, за да опазят депозитите

Банките в Кипър остават затворени до четвъртък, за да опазят депозитите
Еднократният данък върху депозитите предизвика протести пред парламента в Никозия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Всички банки в Кипър ще останат затворени до четвъртък.

Решението се взима на фона на информациите, че кипърци масово теглят спестяванията си, за да ги спасят от евентуалния данък върху депозитите, договорен в рамките на сделката на островната държава с ЕС за отпускане на финансова помощ, съобщи бТВ.

Фактически кипърските банкови учреждения не са отваряли врати за клиентите си от обявяването на споразумението между Никозия и Брюксел в събота.

По-рано в понеделник бе съобщено, че спорният закон за облагане на банковите депозити в Кипър с еднократен данък, ще бъде гласуван от парламента на страната във вторник.

Изненадващото решение на Брюксел да принуди кипърските вложители да поемат част от цената на поредния спасителен план предизвика възмущение и хаос в островната държава, както и страхове, че проблемите на Кипър ще засегнат допълнително държави като Испания и Италия, коментира вестник "Ню Йорк Таймс".

На фона на очертаващата се банкова криза в Кипър се появиха информации, че еднократният данък може да достигне 13%, въпреки първоначалните уверения, че налогът ще е най-много 9,9%.

#Кипър #Брюксел #Никозия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници