Плевнелиев: Служебното правителство е конституционно назначено

Плевнелиев: Служебното правителство е конституционно назначено
Съгласно решение на Конституционния съд е допустимо държавният глава да променя структурата на служебното правителство, обявиха от президентството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд, обявиха от президентството по повод искането на „Атака" за импийчмънт на държавния глава заради назначаването на служебен министър за електронното правителство.

От администрацията на Плевнелиев посочват, че съгласно решение на Конституционния съд е допустимо държавният глава да променя структурата на служебното правителство.

Когато президентът назначава служебно правителство, той не е ограничен от Конституцията да определя неговата структура, още повече, че предвид особеностите, присъщи на този кабинет, президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично, се посочва в изявлението на президентството.

С назначаването на министър за развитие на електронното правителство с указ на президента, не се създава ново министерство. Това изрично е посочено в указ № 56 от 2013 година, който беше публикуван и на интернет страницата на президента, аргументират се от администрацията на държавния глава.

Назначаването на министър без портфейл, т.е. без ведомство и административна структура, не представлява структурна промяна. Въпросът за изграждането на електронното правителство е въпрос на реализиране на политика, се казва в изявлението.

Назначаването на трима вицепремиери също не е в разрез с Конституцията, която предвижда да бъдат назначени поне двама заместник министър-председатели. В компетентността на държавния глава е да може да назначи и трети вицепремиер, категорични са от президентството.

#Росен Плевнелиев #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници