Извънредна среща на еврогрупата за Кипър

Извънредна среща на еврогрупата за Кипър
Международните кредитори поискаха гаранции, че Кипър ще изпълни ангажиментите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврогрупата планира в понеделник следобед да проведе извънредна конферентна връзка, на която да бъдат обсъдени новите предложения на Кипър в защита на влоговете, съобщи гръцката телевизия „Скай“, позовавайки се на кипърски медии.

Кипър предлага да бъде променен размерът на еднократния данък върху депозитите – за суми до 100 000 евро данъкът да е 3%, за суми между 100 и 500 хиляди 10%, а за суми над 500 000 евро 15%, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Икономически анализатори прогнозират, че тези предложения може да се окажат още по-катастрофални за страната, а Кипър ще престане да бъде финансов център.
Финансовият министър Михалис Сарис е уверен, че кредиторите ще се съгласят с тези мерки, ако бъде събрана нужната сума.

Председателят на кипърския парламент Янакис Омиру съобщи, че гласуването от депутатите на спорния спасителен план на ЕС, включващ облагането с безпрецедентен данък на частните банкови депозити, се отлага за вторник, предаде АФП.

Омиру каза пред репортери, че парламентът ще се събере за гласуването в 18 часа във вторник.

Страните от еврозоната, МВФ и кипърските власти постигнаха договореност в петък да дадат на Кипър антикризисна помощ в размер от 10 млрд.евро.

Сумата е значително по-ниска от исканите първоначално от Никозия 17,5 млрд. евро. Кипър поиска през юни 2012 г.  финансова помощ от ЕС и МВФ, за да извади от финансови затруднения двете си основни банки, станали жертва на гръцката криза.

Международните кредитори поискаха гаранции, че Кипър ще изпълни ангажиментите, поети в замяна на предоставените средства.

Предвижда се облагането с изключителна такса на всички депозити в кипърските банки, както на капитала, така и на лихвите. Тази такса ще донесе 5,8 милиарда евро приходи.

#еврозоната #Кипър #еврогрупа #Янакис Омиру

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници