Паника обзе Кипър след спасителния заем от ЕС

Паника обзе Кипър след спасителния заем от ЕС
Островът е в сериозна криза след рухването на гръцката икономика, заради големите инвестиции на кипърските банки в южната ни съседка. Снимка: google.bg
A A+ A++ A

Паника обхвана жителите на Кипър, след като се разбра, че страната ще получи спасителен заем от 10 млрд. евро, но с цената на сериозни ограничения и данъчни промени.

Новият налог върху банковите депозити предизвика огромни опашки пред банкоматите в страната, след като хората масово започнаха да теглят парите си от банкомати, предава Bulgaria On Air.

Едно от условията на международните кредитори е да се въведе извънреден данък от 6.75% за всички спестявания под 100 000 евро и 9.9% за депозити над този праг. Лихвите върху депозитите също ще бъдат облагани.

Сумите, които се дължат за новите налози вече са блокирани, заяви заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис.

Новата мярка ще се прилага както за кипърските граждани, така и руските олигарси, живеещи на острова.

Очаква се приходите за държавната хазна да са над 5.8 млрд. евро.

На извънредно заседание в неделя, парламентът ще гласува окончателно въвеждането на новите налози, преди банките да отворят във вторник, тъй като в понеделник няма да се работи заради празник.

След 10-часови преговори, кипърското правителство е отстъпило пред ЕС по въпроса за данъка, след като в началото на март финансовият министър Михалис Сарис заяви, че подобна мярка ще е катастрофална.

„Иска ми се да не бях министърът, който прави това", обяви днес той.

Кипър е петата страна, която се обръща за помощ към ЕС след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания.

Островът е в сериозна криза след рухването на гръцката икономика, заради големите инвестиции на кипърските банки в южната ни съседка.

#Кипър #криза #спасителен заем #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници