Две причини за спряната приватизация на БФБ

Две причини за спряната приватизация на БФБ
Дълга процедура е причина за спряната приватизация на БФБ по времето на Симеон Дянков, твърдят от БФБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Защо беше спряна процедурата за приватизация на „БФБ - София“ АД и „Централен депозитар“ АД, обясниха от финансовото министерство. Причините са две. Едната е, че процедурата е продължила твърде дълго време. Другата е промяната на инвестиционния климат в страната, съобщи Дарик.

С писмо от 20 февруари 2013 г. до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков оттегли възлагането на приватизацията на „Българска фондова борса - София“ АД и „Централен депозитар“ АД. Основният посочен мотив е „изтеклият значителен период от време от решението на Министерския съвет на Република България за приемане на „Концепция за интеграция на „Българска фондова борса - София“ АД и „Централен депозитар“ АД в европейските и световните капиталови пазари“ и от възлагането с писмо на Министерството на финансите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да организира процедурата по приватизация на държавното участие в двете дружества“.

Другият мотив, посочен в писмото до АПСК, е „променената инвестиционна обстановка в страната“. Концепцията за приватизация на „БФБ-София“ АД и на „Централен депозитар“ АД е приета от правителството на 6 април 2011 година. След това се извършват необходимите законодателни промени, както и дейности по консолидирането на капитала на двете дружества. Самата приватизация на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 година. Министерството на финансите е собственик съответно на 50,0542% и 42,70% от капитала на „БФБ-София“ АД и на „Централен депозитар“ АД.

#Симеон Дянков #БФБ #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници