Илияна Йотова: ЕК прилага двойни стандарти в оценката на борбата с корупцията

Илияна Йотова: ЕК прилага двойни стандарти в оценката на борбата с корупцията
Евродепутатът ни, Илияна Йотова, разкритикува Европейската комисия, че налага двойни стандарти за България и Румъния. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутатът Илияна Йотова отправи критика към Европейската комисия, че налага двойни стандарти при оценката за борба с корупцията при държавите членки.

„Има двойни стандарти - оценявате България и Румъния в момент, в който Франция се тресе от скандала „Бетанкур“, в който президентът на Германия си подава оставка заради корупция, а за днешната ситуация в Испания да не говорим“, заяви Йотова.

„Този механизъм и инструмент не работи, защото критериите за оценка не са ясно дефинирани от страна на Комисията“, каза евродепутатът ни пред Щефан Фюле, комисар по разширяването, по време на дебата за бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка, състоял се снощи в Европейския парламент в Страсбург.

Според нея „всеки път комисията поставя нови критерии, а оценките си противоречат с предишните, механизмът е изчерпан“.

„Надявам се, че скоро ще имаме ново европейско антикорупционно законодателство, за което ще работим всички“, допълни Йотова.

София и Букурещ са оценявани по Механизма за сътрудничество и проверка от 2007 г., който бе поставен като условие за присъединяване в ЕС.

Илияна Йотова смята, че този механизъм е превърнал България и Румъния в прицел на евроскептиците, които не искат страната ни нито в Шенген, нито в Европа.

#Илияна Йотова #Механизъм за сътрудничество и проверка #Европейска комисия #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници