Блумбърг: Парламентът на България бе разпуснат преди предсрочните избори на 12 май

Блумбърг: Парламентът на България бе разпуснат преди предсрочните избори на 12 май
Парламентът в България се разпусна 4 месеца преди редовните парламентарни избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът на България бе разпуснат преди предсрочните избори на 12 май след седмици на протести срещу високите сметки за ток и бедността, по време на които се стигна до насилие и правителството на Бойко Борисов подаде оставка, предаде агенция Блумбърг, цитирана от „Фокус“.


„Днес парламентът се разпуска четири месеца преди изтичането на своя четиригодишен мандат. Ние сме шокирани от народния вик. Много болка разтърси България и това не трябва да бъде пропиляно. То трябва да бъде насочено към свободен и демократичен вот“, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

България, най-бедната страна от ЕС, бе потопена в продължение на пет седмици в протести срещу бедността и искания за промяна на политическата система. Протестите срещу мерките за икономии свалиха от власт премиери в цяла Европа, както и Борисов, чието правителство бе фокусирано върху бюджетните съкращения, за да се избегнат спасителни пакети и сътресения на пазарите на ценни книжа. Това обаче доведе безработицата до най-високо ниво за последните осем години.

Партията на Борисов ГЕРБ и Българската социалистическа партия, водена от Сергей Станишев, са основните претенденти на предстоящите избори. Според проучване на общественото мнение ГЕРБ и БСП са с еднаква подкрепа от 22%. Етническото турско Движение за права и свободи е със 7,3%.

#Борисов #Станишев #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници