БНБ: Резервът падна до 3 млрд.лева

БНБ: Резервът падна до 3 млрд.лева
В понеделник бившият финансов министър Симеон Дянков обяви, че в резерва има 4,1 млрд. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във фискалния резерв има 2,7 млрд. лв., а 300 млн. са депозирани в търговски банки, става ясно от седмичните данни, обявени от БНБ в сряда.

Това означава, че има налични 3 млрд. лв., при заложен в закона за бюджета задължителен минимум от 4,5 млрд. лв в края на годината, пише „24 часа“.

Сумата в резерва е била 3,4 млрд. лв. към 28 февруари, сочат данните на БНБ.

Само за една седмица парите в него са намалели със 713 млн. лв.

От данните на централната банка става ясно още, че наличностите в момента са под неприкосновените в три целеви фонда – „Сребърния фонд“, в който има 2,086 млрд. лв., „Радиоактивни отпадъци“ и „Козлодуй“, в които са натрупани 1,3 млрд. лв.

Тъй като от фискалния резерв обикновено се финансира бюджетният дефицит, а той в края на януари бе 500 млн. лв., прогнозите са, че наличността ще падне още.

Преди две седмици от финансовото министерство обявиха, че за февруари дефицитът ще е по-голям. Ако намаляването на фискалния резерв продължи, за първи път от шест години той ще падне под 3 млрд. лв.

„В началото на всяка година парите в резерва намаляват, защото има големи плащания, включително на външен дълг и падежи по вътрешен, а приходите започват да се увеличават след април“, казва бившият финансов министър Симеон Дянков.

В понеделник той обяви, че в резерва има 4,1 млрд. лв.

Преди три седмици финансовото министерство емитира 850 млн. лв. дълг, с който да покрие извадените от резерва 800 млн. лв. за зърнопроизводителите. Те ще бъдат покрити от Брюксел, но това се очаква да стане през април.

#БНБ #Симеон Дянков #резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници