Първи неуспешен опит за избор на нов папа

Първи неуспешен опит за избор на нов папа
Към комина на Ватикана с очакване са насочени погледите на хиляди поклонници, дошли в Рим за историческото събитие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Във Ватикана продължава гласуването на 115-те кардинали от конклава за избирането на нов папа, след като черен дим от комина на Ватикана сигнализира, че при първото гласуване във вторник вечерта никой от кандидатите не е събрал необходимото мнозинство от две трети от гласовете.

Кардиналите, изолирани от външния свят в Сикстинската капела, ще гласуват по четири пъти на ден докато един от тях не получи подкрепа от 77 гласа, съобщи БНР.

Резултатът от гласуването ще бъде оповестяван по древна традиция чрез дима от комина над Сикстинската капела, произвеждан от печки, в които се изгарят бюлетините след гласуването.

Към комина с очакване са насочени погледите на хиляди поклонници, дошли в Рим за историческото събитие, както и телевизионни камери от целия свят. Акредитирани са почти 6000 журналисти.

За фаворит сред кардиналите се смята архиепископът на Милано Анджело Скола, подкрепян от крилото на реформаторите, в противовес на консервативно настроените кардинали от държавната администрация на Ватикана.

При предишния конклав папа Бенедикт XVI беше избран за два дни, но сегашният избор на папа може да се окаже по-сложен.

#Ватикана #папа #Бенедикт XVI #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници