Президентът Росен Плевнелиев представи служебния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев представи служебния кабинет
От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство, обяви Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Марин Райков е новият служебен премиер на България и министър на външните работи, съобщи президентът Росен Плевнелиев.

„От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. В трудните моменти служебните правителства са били тези, които са успокоявали нацията, вярвам, че и сега ще бъде така“, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица прерасна в политическа криза с оставката на правителството и в парламентарна криза с невъзможността на 41-вото НС да излъчи правителство и да продължи да работи, посочи президентът.

„Търсих подкрепа за решаване на кризата в рамките на Народното събрание и правителството, но без успех. Направих четири кръга от консултации. След оставката на правителството свиках и КСНС, които показаха изчерпан лимит на доверие в настоящото НС“, заяви Плевнелиев и допълни, че е останал последният ход - предсрочни избори.

„Спазвам стриктно Конституцията и посочените в нея срокове. От утре назначавам служебно правителство, разпускам НС на 15 март и насрочвам избори за 12 май. Посочих тази дата, за да не натоварим светлите празници Цветница и Великден с политически страсти. Не съм допускал влияние от никого при формирането на служебния кабинет“, подчерта президентът.

„Вярвам, че служебният премиер на България трябва да е добър дипломат, да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде разумен, компетентен, да бъде наясно със ситуацията в България, региона, Европа и света, да защити българските интереси в Брюксел. Моят избор е българският посланик в Париж Марин Райков. Той ще бъде премиер и министър на външните работи“, обяви Плевнелиев.

„За вицепремиери посочих три млади жени – единият ще отговаря за икономическото развитие, вторият за социалните политики, третият за еврофондовете“, каза още президентът.

„В МВР ще има министър жена, тя е и генерал с дългогодишен опит в системата. Първо мислех Владо Пенев да назнача за министър на вътрешните работи, но вярвам, че той ще се справи много по-добре в МК. За министър на финансите назначавам отличен макроикономист. Всеки от министрите е безспорен професионалист в своята област. Това бе много важно за мен. Всеки един от тях е започнал от редник, от инженер, от учител, от доктор и е доказал сам себе си“, заяви Плевнелиев.

#Марин Райков #Росен Плевнелиев #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници