Жозе Барозу: ЕС не е готов да обяви „Хизбула“ за терористична организация

Жозе Барозу: ЕС не е готов да обяви „Хизбула“ за терористична организация
Рано е да се вземе решение относно „Хизбула“, защото България все още не е приключила разследването на атентата в Бургас, категоричен е председателят на ЕК Жозе Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Европейският съюз ще обмисли налагането на санкции срещу „Хизбула“, но засега няма достатъчно доказателства, че тя е терористична организация, действаща в Европа, за да бъде взето решение“, обяви председателят на Еврокомисията Жозе Барозу.

„Рано е да се вземе решение относно „Хизбула“, защото България все още не е приключила разследването на атентата в Бургас и е поискала съдействие от правителството на Ливан“, каза още Барозу на пресконференция с израелския президент Шимон Перес, съобщи Ройтерс.

„Процесът ще покаже дали трябва да вземем политическо решение. Не можем да решим това предварително“, обясни Барозу.

„Веднага щом станат известни извършителите, ще обмислим дали да ги включим в списъка“, подчерта председателят на ЕК.

България обвини военното крило на ливанската организация за бомбения атентат в Бургас, при който миналата година бяха убити петима израелци и един българин.

Израел засили натиска върху ЕС за налагане на санкции срещу групировката и настоява Брюксел да включи „Хизбула“ в списъка на терористичните организации и да замрази нейните авоари.

Засега в Европа единствено Холандия е обявила „Хизбула“ за терористична групировка, докато Великобритания е поставила в черния си списък само военното крило на организацията.

Повечето страни в ЕС се отнасят предпазливо към този въпрос, защото според тях налагането на санкции срещу групировката може да дестабилизира правителството в Бейрут и да засили напрежението в Близкия изток.

„Хизбула“ е доминираща сила в ливанската политика и премиерът на страната Наджиб Микати разчита на подкрепата й.

Израелският президент Шимон Перес предупреди, че ако ЕС се забави със санкциите срещу „Хизбула“, това само ще даде повече власт на групировката, чието военно крило по думите му участва в конфликта в Сирия на страната на президента Башар Асад.

Според европейски дипломат една неназована страна членка се очаква официално да поиска военното крило на „Хизбула“ да бъде включено в черния списък още следващия месец.

#България #Жозе Барозу #Европа #Европейски съюз #Европейска комисия #"Хизбула" #Бургас #атентат #Шимон Перес #Израел #Холандия #Великобритания #Бейрут #Ливан #Сирия #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници