Борисов: На 14 март щяхме да влезем в Шенген по въздух

Борисов: На 14 март щяхме да влезем в Шенген по въздух
На 14-ти щяхме да влезем и в Шенген по въздух, тъй като знаете, че само Холандия беше против, обяви Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България можеше да влезе в Шенген по въздух на Европейския съвет на 14 март, ако събитията в България не се бяха развили по този начин, обяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

„Аз мисля, че и на този Съвет на 14-ти щяхме да влезем и в Шенген по въздух, тъй като знаете, че само Холандия беше против“, е обявил Борисов на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на Министерския съвет.

По думите му холандският министър на европейските въпроси се е изказал „много ласкаво, че България е направила всичко“ по време на посещението на вътрешния министър Цветан Цветанов в страната през февруари.

„Но събитията, които се развиха в България, разбира се, тревожат всички и не само че правителството подаде оставка. Единствената причина да подадем оставка е да не се пролее и капка кръв“, посочва Борисов.

След срещата на Цветанов и холандския министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен на 12 февруари БНТ съобщи, че Холандия е смекчила значително позицията си за членството на България в Шенген.

Два дни по-късно обаче това беше опровергано от министерството на сигурността и правосъдието на Холандия.

Преди дни Германия и Финландия също се обявиха против присъединяването на България в Шенген.

#България #Шенген #Бойко Борисов #министър-председател на България #Цветан Цветанов #Фред Теевен #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници