В Брюксел обсъждат политическата ситуация в България

В Брюксел обсъждат политическата ситуация в България
Президентът Росен Плевнелиев ще информира европейските лидери за последните събития у нас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политическата ситуация в България ще бъде обсъдена на най-високо ниво в сряда в Брюксел, където президентът Росен Плевнелиев има срещи с председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет.

Държавният глава е на еднодневно работно посещение в белгийската столица за честването на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи, съобщи БНР.

В честването ще се включи и президентът на Израел Шимон Перес.

Европа няма да се намесва в демократичния процес у нас. Европейските лидери ще очакват от Росен Плевнелиев само информация за последните събития и политическите перспективи пред България, увериха в навечерието на тази визита от ЕК, Европейския съвет и ЕП.

Разговорите с Жозе Барозу, Херман ван Ромпой и Мартин Шулц са поискани от българска страна, като се очаква по време на тях отново да прозвучи препоръка България час по-скоро да има редовно правителство.

Преди тези срещи държавният глава ще бъде в ЕП, където по инициатива на ГЕРБ и Министерството на външните работи ще бъде почетен приносът на страната ни за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Там ще бъде открита и документална изложба на образци от държавния ни архив, които илюстрират куража и солидарността на гражданското общество, църквата, съсловните организации и политиците у нас, които не са допуснали нито една депортация към нацистките лагери на смъртта.

Днес, 70 години по-късно, от ЕП се очаква лично президентът на Израел Шимон Перес да отдаде дължимото на България като единствена европейска държава, успяла да спаси живота на всички евреи, живеещи на нейна територия.

Перес е на едноседмична обиколка в Европа по друг повод – за да лобира за включването на групировката „Хизбула“ в списъка на терористичните организации.

Въпреки обявената от българското правителство връзка на групировката с атентата в Бургас през юли наши дипломатически представители твърдят, че този въпрос няма да е на дневен ред по време на общата изява на президентите на България и Израел.

#Бургас #атентат #"Хизбула" #Шимон Перес #Израел #България #Мартин Шулц #Херман Ван Ромпой #Жозе Барозу #Европейската комисия #Европейския парламент #Европейския съюз #Европейския съвет #ЕП #ЕК #ЕС #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници