Кабинетът крие на каква цена разпродава крупни имоти

Кабинетът  крие на каква цена разпродава крупни имоти
Интензивното и разкъсано застрояване върху терена, както и изградената транспортна инфраструктура възпрепятстват „Летище София“ да изгражда в имота сгради и съоръжения за обслужване на дейността си, твърди кабинетът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството реши да задейства в последния момент имотни сделки за милиони левове, съобщава в. „Сега“.

На заседанието миналия петък е било решено да се продадат идеални части от 160 декара, собственост на летище София, на авиокомпанията „Хемус Ер“. В решението на правителството не е посочена цена, а само че ще стане чрез пряко договаряне, обясниха от Министерския съвет.

Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница и се намира в местността Летищен комплекс - София. Справка в агенциите за имоти показва, че в момента един квадратен метър в района върви от 150 до 750 евро.

Един от мотивите на кабинета да тръгне към сделка с „Хемус Ер“ е, че компанията притежава вече идеални части от имота. През 2008 г. правителството на Тройната коалиция решава да продаде 63 декара на авиопревозвача. Те по-късно са използвани за изграждане на съоръженията на „Луфтханза Техник София“ за ремонт на самолетни двигатели и техническа поддръжка. Компанията е собственост на германската „Луфтханза Техник“ и българската „Бългериан еъруейз груп“. Последната е сред собствениците на „Хемус Ер“.

„Интензивното и разкъсано застрояване върху терена, както и изградена транспортна инфраструктура възпрепятстват „Летище София“ да изгражда в имота сгради и съоръжения за обслужване на дейността си“, са мотивите на кабинета.

Според министрите въпреки високата цена на терена летището ще продължи да генерира единствено разходи за данъци и поддръжка на инфраструктурата. „Заради това липсва икономическа изгода за запазване на правото на собственост“, е другият аргумент на кабинета.

По неофициална информация сделката се е обсъждала преди доста време в министерството на транспорта, но влязла в дневния ред едва на последното заседание.

От ведомството на Ивайло Московски в понеделник не успяха да дадат повече информация относно подготвяната сделка поради ангажименти на юристката на министерството.

#имоти #правителство #"Летище София" #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници