Британски адвокат: Имигрантите се оказаха полезни за икономиката на Острова

Британски адвокат: Имигрантите се оказаха полезни за икономиката на Острова
Няма никакви индикации за негативен ефект от пристигналите граждани от Централна и Югоизточна Европа при предишното разширяване на Европейския съюз, смята британският адвокат Саймън Кокс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Идването на имигрантите след предпоследното разширяване на Европейския съюз през 2004 г. се е оказало полезно за икономиката на Великобритания, обяви британският адвокат Саймън Кокс, специализирал по въпросите за имиграцията, пред БНР.

„Не мисля, че има основание да се смята, че ще има каквито и да е било последици за социалната система на Обединеното кралство от идването на българи и румънци след падането на трудовите ограничения за тях в началото на 2014 г.", посочи Кокс.

Според него няма никакви индикации за негативен ефект от пристигналите граждани от Централна и Югоизточна Европа при предишното разширяване на Европейския съюз.

"Напротив, тяхното идване беше полезно за икономиката на Великобритания", подчерта той.

По думите на експерта тези имигранти са допринесли чрез работата си и данъците си, които плащат.

Освен това няма данни, че ще има значителен наплив от румънски и български емигранти след края на 2013 г.

"Дори да се случи, няма риск за системата за социално осигуряване, защото британското законодателство гласи, че само икономически активни хора имат право на социални привилегии", каза още Кокс.

Според него най-вече хората от ромски произход са подложени на системна дискриминация в много държави в Европа.

"Опасявам се, че общинските власти във Великобритания и до известна степен пресата също насаждат враждебност спрямо тази етническа група. Това се наблюдава и при френските и италианските власти", отбеляза адвокатът.

"Затова съм загрижен за реакциите на британските институции, но европейското законодателство дава възможност на властите да правят разлика между икономически активни хора и новодошли граждани, които не са икономически активни", обясни той.

По думите му европейските съдилища са дали право на различните държави да лишават хора от социални помощи, стига това да става по закон и да няма дискриминация. "Искрено се надявам, че британските власти ще действат точно така", подчерта още Кокс.

"Колкото до социалния ефект не знам да има каквито и да е било изследвания, които да доказват, че ромската имиграция има негативни последици върху Обединеното Кралство. Винаги ще има хора, които поради личните си несгоди ще се нуждаят от социални помощи", заяви британският адвокат.

#България #Румъния #Великобритания #имигранти #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници