Новото правителство на Кипър положи клетва

Новото правителство на Кипър положи клетва
Президентът и министрите веднага обявиха, че намаляват заплатите си с 25%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новото дясно правителство на Кипър положи клетва в събота.

Президентът и министрите обявиха, че заради икономическите трудности, които преживяват страната и кипърският народ, те намаляват заплатите си с 25%, съобщи БНР.

Президентът Никос Анастасиадис заложи, както самият той обяви, на имена и опит, които изпращат силни послания към европейските партньори на Кипър, че правителството е решено да се справи ефективно с проблемите пред страната.

Възстановяване на доверието в Кипър, преодоляване на безпрецедентната икономическа криза и осигуряването на икономически растеж и заетост са сред основните цели на новия кабинет.

Още в понеделник, на срещата на Еврогрупата, е първият тест за новия министър на финансите Михалис Сарис, тъй като в нейния дневен ред е включено обсъждането на споразумението между Кипър и Тройката.

67-годишният финансист вече е заемал този пост в периода август 2005 – февруари 2008 г. в правителството на президента Тасос Пападопулос.

Той има значим принос за въвеждането в Кипър на еврото и успешното влизане на страната в Еврозоната.

Част от външната политика на правителството ще е работата за превръщане на Кипър в бизнес център, атрактивен за чуждестранни инвестиции.

Тази задача стои пред новия министър на външните работи Йоанис Касулидис, досега евродепутат и един от заместник-председателите на Европейската народна партия.

Той е бил външен министър в периода 1997 - 2003 г. при управлението на президента Глафкос Клиридис и е изиграл важна роля за присъединяването на Кипър към Европейския съюз.

Ситуацията с безработицата в Кипър ще се влоши, преди да се подобри, заяви новият социален министър Харис Георгиадис.

#Кипър #ново правителство #Никос Анастасиадис #Михалис Сарис #Харис Георгиадис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници