Икономиката на Италия се влошава на фона на политическата несигурност

Икономиката на Италия се влошава на фона на политическата несигурност
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италия се справя зле икономически, показват последните данни на Националния статистически институт на страната за месец януари.

Според тях държавният дълг е достигнал 127%, а безработните са вече над 3 милиона души. Една трудна за решаване ситуация за бъдещото правителство на Италия.

По последни данни единственото успешно перо е износът на Италия.

Държавният дълг е с 7 пункта по-висок от преди две години, брутният вътрешен продукт е спаднал с 2,4%, а данъчната тежест е от 44%.

Ниска е покупателната възможност и вносът. Младежката безработица стигна почти 39%. Налице е една драматична ситуация, за която бъдещото правителство на Италия трябва да вземе спешни мерки.

Новоизбраният парламент се събира на 15-и март, след което предстоят консултации с президента на страната Джорджо Наполитано, предава БНР.

Той ще посочи премиера, който да състави правителство. Наполитано изрично подчерта, че Италия има нужда от ново правителство и няма право да разпусне парламента, за да има други избори.

„Трудно е, но Италия ще успее", каза още италианският президент, чийто мандат изтича в средата на май.

Като победители в изборите, макар и с малка преднина пред коалицията на Берлускони, демократите отхвърлиха идеята да се коалират с него.

С достатъчно мнозинство в Камарата на депутатите и с относително в Сената демократите смятат да поискат доверието на парламента въз основа на 7-8 важни точки за Италия, включително и за излизане от кризата.

#Италия #президент на Италия #Джорджо Наполитано #Силвио Берлускони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници