Константин Стаменов: Поевтиняване на тока с 8% няма да помогне на хората

Константин Стаменов: Поевтиняване на тока с 8% няма да помогне на хората
По-важно е икономиката да работи. Съмнявам се, че служебното правителство ще има много лостове за това, смята Константин Стаменов. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

„Понижаване на цената на тока с 5 до 8% няма да помогне на хората. На 200 лв. сметка това са 10 лв.“, обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

„За мен е по-важно икономиката да работи. Съмнявам се, че служебното правителство ще има много лостове за това“, каза още Стаменов, цитиран от БНР.

„Ако погледнем в системата на енергетиката, изобщо не са добри очакванията. В Европейския парламент се гласува дали да бъдат намалени квотите за парникови газове, за да им се вдигне цената. От тези емисии България още не е получила потвърждение на дерогациите“, обясни Стаменов.

По думите му може да се окаже, че производителите на електроенергия от въглища ще трябва да купуват квоти още тази година, което ще ги затрудни да произвеждат енергия на конкурентни цени.

„Направили сме предложение част от приходите от продажба на квоти на емисии да отиват не за ВЕИ, а за плащане на част от сметката за ВЕИ“, посочи Стаменов.

„Икономиката не работи добре. Когато тя не работи добре, много хора остават без работа и с ниски доходи. Има много натрупвания в системата на енергетиката. В последните 6-7 години се вървеше в посока по-голямата сметка да се плати от бизнеса, което, за съжаление, води до други деформации и продължаващо свиване на икономиката“, смята председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му в различни сектори на икономиката все още има твърде много държавно участие под една или друга форма и това води до изкривявания.

Стаменов е и член на новосформирания обществен съвет към президента. Той се опасява, че събиране на Съвета в петък може да се превърне в говорилня, защото 35 души имат по 3 минути да изкажат тезата си.

#Константин Стаменов #Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори #Европейския парламент #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници