Брюксел към Лондон: Ще си платите скъпо, ако напуснете ЕС

Брюксел към Лондон: Ще си платите скъпо, ако напуснете ЕС
Европа няма да търпи какъвто и да е опит на Великобритания да упражнява избирателно членство, категоричен бе Херман Ван Ромпой. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предупреди британския премиер Дейвид Камерън, че Обединеното кралство ще трябва да плати висока цена, ако реши да напусне Европейския съюз.

Ван Ромпой допълни, че европейските лидери не искат да предоговарят основополагащите договори на общността, за което настоява Лондон, съобщи „Нова телевизия".

Белгийският експремиер уточни, че Великобритания има възможност да играе водеща роля в изграждането на европейската икономика в момент, когато еврозоната разполага с икономическите инструменти, които да й помогнат да излезе от най-тежката криза в своята история.

Той обаче отправи ясно предупреждение към Камерън, че Европа няма да търпи какъвто и да е опит на Великобритания да упражнява избирателно членство.

Според Ван Ромпой излизането от ЕС е възможно от юридическа гледна точка, но "би било доста сложно и непрактично в правно и политическо отношение".

"Просто си помислете за развод след 40 години брак", илюстрира случая Ромпой.

През януари британският премиер обяви, че ако неговата Консервативната партия победи на изборите през 2015 г., ще свика референдум, на който британците да се произнесат дали искат страната им да остане в ЕС.

#Европейския съюз #Великобритания #Европейския съвет #Дейвид Камерън #Херман Ван Ромпой #Лондон #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници