Станишев: В България властва безвластие

A A+ A++ A

Предлагаме неотложни действия на президента, защото ситуацията в страната е изключително тежка в социален и икономически план, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

„По време на речта на президента Плевнелиев правителството показателно изцяло отсъстваше от парламента, то се занимава в момента само с вършене на безобразия, унищожаване на документи, в страната има безвластие“, добави Станишев, цитиран от БГНЕС

„Представих пакет от мерки в здравеопазването - спешни спасителни мерки. Трябва да има тотална ревизия на разходите на НЗОК. Оставка на целия надзор на НЗОК, в него е и зам.-министърката, която се прави на опозиция сама на себе си“, поясни Станишев.

Той подчерта, че новото служебно правителство трябва да назначи нов надзорен съвет. „Директорите на болниците трябва да подготвят планове за работа в условия на криза“.

„Пакетът от мерки, които представихме вчера, са насочени към служебното правителство, то е длъжно пред хората на България да каже реалното състояние на бюджета в държавата, а и в отделните системи. Защото Дянков представи измамна и манипулативна картина. Една дума не беше казана за това, че болниците дължат около 600 млн. лева и огромна част от болниците са във фалит“, заяви Станишев.

„Трябва незабавно да се прекратят дейностите по изнасяне и унищожаване на документи. Не разполагаме за разлика от Цветан Цветанов с подслушвателни устройства, нито стационарни, нито подвижни, но имаме информация от много министерства, в това число от Министерството на финансите и от Министерството на вътрешните работи, че се унищожават документи. МРРБ, МЗХ, МФ в деня на протестите миналата неделя работиха трескаво. Те правят две неща - унищожават документация, довършват сделки“, коментира Станишев.

„Служебното правителство, ако иска да има доверие, че е независимо, експертно служебно правителство, а не е продължение на управлението на Борисов, трябва да освободи политическите кабинети, които докараха страната и отделните сектори до сегашното състояние. Втората задача на служебното правителство е осигуряване и гарантиране на свободни и демократични избори и затова настояваме за създаване на Граждански съвет за наблюдение на изборите към ЦИК и към РИК-овете. Представителите на неправителствените организации трябва да участват във всички етапи от изборния процес. Ръководството на МВР трябва да се департизира и трябва да се отстранят хора, които са изпълнители на политически поръчки и манипулациите на изборите, нещо, което се правеше от Цветанов“, каза оше той.

От левицата смятат, че проф. Михаил Константинов трябва да бъде освободен от ръководството на „Информационно обслужване“ и политическите партии и гражданските организации трябва да могат да участват в ръководството на „Информационно обслужване“.

Според тях трябва да има разширена мисия на ПАСЕ и ОССЕ и особено внимание към отпечатването на бюлетините, предаването и съхраняването на изборните книжа, отчитане и преброяване на резултатите, въвеждането на данните в изчислителните центрове и обработката в ЦИК.

„Най-важната задача на служебното правителство е да покаже, че има ефективна власт, която решава проблемите на хората. Служебното правителство веднага трябва да назначи нов състав на ДКЕВР, да се поканят в работата на ДКЕВР представители на гражданското общество и да се намалят цените. Това е възможно“, каза още лидерът на левицата и напомни, че само преди седмица премиерът в оставка обеща, че цената на тока ще падне с 8%. Борисов каза, че с 8% ще се намали цената на тока от първи март, да го направи, все още е премиер“, призова Станишев.

„Внесли сме проект на решение на НС, който включва мораториум върху спирането на тока на гражданите, пренасочване на средствата за енергийни помощи от есента към този момент, за да могат хората да поемат глътка въздух, става дума за близо 80 милиона лева и въвеждане на диференцирани цени на тока по отношение на определено количество потребление на по-ниски непазарни цени. Настояваме парламентът незабавно да гласува това предложение“, добави той.

Според Станишев това, което ГЕРБ налага като работа на парламента, няма нищо общо с дневния ред на обществото.

„Служебното правителство трябва да гарантира срочно изплащане на всички плащания, заложени в бюджета, но това трябва да се направи, след като се разкрие цялата картина за състоянието на държавата. Незабавно трябва да се актуализират бюджетите на училищата и детските градини, това важи и за БАН. Трябва замразяване на размера на таксите за висшите училища. Трябва максимално да се ограничат административните, ненужни разходи и да се насочат средства към социалните нужди на хората“, добави той.

„Трябва да се преустановят разпоредителните сделки на този кабинет с обекти на държавна собственост, в това число продажби, концесии и промяна на статута на държавна собственост“, поиска още Станишев и обеща, че БСП ще гледа под лупа последните заседания на кабинета в оставка.

Според левицата трябва да има промени в ръководството на НАП и Агенция „Митници“ заради изключително ниската събираемост. Една от мерките трябва да бъде смяна на бандеролите на тютюневите изделия и алкохола, твърдят те.

„Следващото правителство ще трябва да спасява държавата и хората. Ние още на Конгреса заявихме, че страната се нуждае от радикална промяна, промяна на целия неолиберален модел и ще отстояваме тази позиция с листи с хора, които се ползват с доверието на хората. Винаги сме имали силно представителство на гражданите чрез гражданската квота в листите и много авторитетни хора са в парламента по този начин. Това правим поне от 2001 година насам. Очаквам всички наши местни структури да разговарят с гражданското общество и да търсят авторитети, независимо дали те са членове на БСП или са безпартийни. Ние не сме партия, която идва от нищото, ние сме партия, които има много авторитетни хора и в действащия парламент“, заяви още Станишев.

#Сергей Станишев #БСП #Бойко Борисов #ГЕРБ #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници