Българи и румънци ще пътуват и работят свободно в ЕС

Българи и румънци ще пътуват и работят свободно в ЕС
Комисарят по заетостта и социалните въпроси настоява за свободно движение на българи и румънци в ЕС, Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свободното движение на граждани в Европейския съюз е един от основните принципи на единния пазар и то трябва да бъде ограничавано само за кратки периоди, настоя Ласло Андор, еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси.

„По-късно днес ще повдигна пред Съвета на Европа въпроса за свободното движение на български и румънски работници“ в Евросъюза, се съобщава в комюнике.

„Свободното движение на европейските работници е основен принцип на единния пазар и разбира се, ЕС. То носи значителни ползи както на съответните лица, така и на икономиките на техните родини и на държавите домакини“.

„Единствените останали пречки пред свободното движение на български и румънски работници ще изтекат на 31 декември 2013 г. Нито една членка няма да може да удължава въпросните ограничения едностранно след края на 2013 г.“, категоричен бе Андор.

Изказванията на комисаря са подбудени от призивите в британската жълта преса да се ограничи имиграцията към Обединеното кралство.

Редица таблоиди изразяват опасение, че „вълна от български и румънски работници ще залее Великобритания от 1 януари“.

Според някои от изданията съществува възможност в големите британски градове да се заселят „27 млн. новодошли“ - близо 20 млн. румънци и 7 млн. българи.

Гръмките прогнози провокираха редица колоритни изказвания в медиите и социалните мрежи – румънският сайт „Гандул“ увери, че Балканите няма да се преселят на Албиона, и от своя страна предложи на британците да се преместят да живеят край Карпатите, предава БГНЕС.

„Половината ни жени изглеждат като Кейт. Останалите – като сестра й“, изтъкна порталът в материал с подигравателен тон.

„Имате лошо време, нямате работа и къщи. Звучи гадно. Защо тогава не дойдете да живеете тук?“, призовава „Гандул".

#Европейски съюз #българи #румънци #имиграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници