ЕС дава 144 млн. евро за изследване на редки болести

A A+ A++ A

В деня на борбата с редките болести Европейската комисия обяви 144 млн. евро ново финансиране за 26 изследователски проекта за редки заболявания, предаде пресслужбата на EK.

Проектите трябва да помогнат за подобряването на живота на част от 30-те милиона европейци, страдащи от рядко срещана болест. Над 300 - от 29 държави от Европа и извън нея - са участниците в избраните проекти, като това включва екипи от водещи академични институции, малки и средни предприятия и групи на пациентите.

Целта е да се обединят ресурсите и работата отвъд границите, да се постигне по-добро разбиране на редките болести, както и да се намерят съответни лечения.

Двайсет и шестте нови проекта обхващат широк спектър от редки болести, като например сърдечносъдови, метаболитни и имунологични заболявания. Те ще са насочени към разработване на вещества, които могат да послужат като нова или подобрена терапия за пациентите, по-добро разбиране на произхода и механизма на болестите и диагностициране на редките болести, както и подобряване на терапевтичния подход при тези заболявания в болниците и здравните заведения.

Екипите ще работят по намирането на отговор на различни предизвикателства, включително нова биоинженерна система за поддръжка на черния дроб при лечение на остра чернодробна недостатъчност, мощни операции по обработката на данни за разработване на нови диагностични инструменти, биомаркери и стратегии за скрининг на терапевтични агенти, действащи срещу редките заболявания на бъбреците.
Дадена болест или нарушение се определят като редки в Европа, когато те засягат не повече от 1 на 2000 души. Тъй като броят на различните заболявания е висок - между 6000 и 8000,  взети заедно, те засягат значителен дял от населението. В ЕС около 30 милиона души страдат от редки болести, като много от тях са деца.

Повечето от тези заболявания са с генетичен произход, докато други са резултат от инфекции, алергии и причини, свързани с околната среда. Те са обикновено хронично инвалидизиращи или дори животозастрашаващи.

#ЕС #Европейски съюз #ЕК #Европейска комисия #редки болести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници