Институциите мълчат за договорите за обществени поръчки

Институциите мълчат за договорите за обществени поръчки
Снимка: "Програма Достъп до информация"
A A+ A++ A

Защитата на интересите на изпълнителите е бил основният мотив, с който институциите са отказвали достъп до договори за обществени поръчки в рамките на изследването на  прозрачността, проведено от "Програма Достъп до информация".

На пресконференция в сряда фондацията представи резултатите от годишното си изследване, съобщи "Дневник".

Рейтингът, изготвен на базата на проучването, проследява доколко административните структури на изпълнителната власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация.

Изследването се основава на оценката на уебстраниците на 490 ведомства, прегледани между 7 и 25 януари. Допълнително всяка институция е трябвало да предостави копие от последния договор за обществена поръчка, сключен през 2012 година.

Като резултат от фондацията са получили 128 мълчаливи отказа, 253 институции са отговорили в законовия 14-дневен срок, а 109 са го просрочили, но са реагирали на искането.

Това обаче не означава, че всички институции са предоставили исканите договори, обясни Гергана Жулева, директор на правната организация. Едва две трети от отговорите са съдържали цялата изискана информация, а 49 ведомства са отказали, като най-честата причина за отказа е защита на интересите на изпълнителя на обществената поръчка.

Сред министерствата най-висок рейтинг има това на отбраната, следвано от транспортното.
При общините с най-много точки – 65 от 78.5 възможни – за втора поредна година е Добрич, а на последно – община Симитли, която все още няма дори собствен уебсайт.

#обществени поръчки #прозрачност #"Програма Достъп до информация" #Закона за достъп до обществена информация #Министерство на отбраната #Министерство на транспорта #Добрич #Симитли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници