Яне Янев: АЕЦ „Белене“ е финансовата Сатурнова дупка на прехода

Яне Янев: АЕЦ „Белене“ е финансовата Сатурнова дупка на прехода
На площадката в Белене трябва да бъде построен затвор за българските корумпирани политици, обяви Яне Янев в парламента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„АЕЦ „Белене“ е финансовата Сатурнова дупка на прехода. Най-голямата черна комунистическа каса“, обяви в пленарна зала лидерът на РЗС Яне Янев.

Депутатите спориха близо четири часа по две проекторешения, свързани с референдума за ядрената енергетика, предаде „Фокус“.

Едното проекторешение предлага окончателно спиране на проекта „Белене“, а другото предлага възобновяването му.

„В АЕЦ „Белене“, където и да бръкнеш, мирише на мръсни, откраднати пари. Това ще го видите много скоро, защото главният прокурор възобнови делото за източените милиони – над 500 млн. лв.“, заяви Янев.

„На площадката в Белене трябва да бъде построен затвор за българските корумпирани политици. АЕЦ „Белене“ ощети българските граждани с няколко милиарди лева“, посочи Янев.

Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че резултатът от референдума задължава Народното събрание да се произнесе.

По думите му „Белене“ е национален проект от жизненоважно за България значение.

„Това Народно събрание преживява последните си часове. Днешните изказвания на ГЕРБ и сателитните им партии порочно и некоректно показват фактите“, коментира Терзийски.

„Проектът „Белене“ е опасен за финансовата стабилност на България, започнат е без защита интересите на страната и ще осигури непосилна за гражданите цена на електроенергията. Това не трябва да се допуска“, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

„От разсекретените документи се вижда как са се правили поръчките – по телефона. В Комисията „Белене“ стана ясно, че цената на проекта ще е 10 млрд. евро, а не както твърдяха от БСП - 4 млрд. евро. Цената на произведената електроенергия от един блок на АЕЦ „Белене“ ще е над 150 лв. на мегават часа“, каза Червенкондев.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Петков призова Червенкондев да спре със спекулациите за цената на „Белене“.

„Те не почиват върху нищо. Беше организирана много голяма международна конференция преди референдума. Там хората обявиха, че най-евтината енергия в света се произвежда от ядрени мощности. Можете да лъжете народа, но временно“, добави Петков.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Божинов заяви, че ГЕРБ не зачитат легитимната воля на повече от 1 200 000 българи.

След като председателят на Народното събрание Цецка Цачева се опита да прекъсне Божинов поради изтичане на времето му, депутатът заяви: „Вашето време изтече, г-жо председател“, на което Цецка Цачева отговори: „След два месеца ще видим на кой какво“.

„Всяко решение на един парламент струва толкова, колкото е и доверието в него – по-малко от 6%. Това решение струва 2%. Следващият парламент ще отмени това решение и ще вземе решение в интерес на българите“, обяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров.

„Четири години управлявате на инат на българите. Трябва да обясните как това „да“ в парламента става „не“. Ако бяха гласували 4,5 милиона българи, какво щяхте да кажете днес“, попита Димитров.

„Вие се прощавате с нацията със заявлението „ние управляваме на инат, каквото и да ни каже нацията, ние ще правим това, което ни казва Бойко Борисов“, добави Димитров.

„Недопустимо е да се поема риск да строим атомна централа в сеизмична зона“, обяви депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

„Би трябвало да се концентрираме върху алтернативите в енергетиката. Не трябва да поставяме в зависимост нашата енергетика от един вносител на ядрено гориво“, заяви Тошев.

Според него не трябва да се строят атомни централи и по Черноморския бряг.

Независимият депутат Димитър Чукарски заяви, че България има нужда от ядрената енергетика. Той предложи в проекторешението на Синята коалиция да се допълни забрана на работещата индустрия.

„Тъжният извод от този референдум е, че след 40 години очакване той по-скоро компрометира идеята за референдум“, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

„ДПС няма да участва в гласуването днес, защото не се чувстваме компетентни да подложим на партийна редакция скритата воля на суверена“, заяви Местан.

„Ние сме за референдуми, за периодичното им провеждане, защото представителната демокрация има нужда от коректива на пряката демокрация. Отворени сме за изменение на Закона за референдума“, посочи Лютви Местан.

#Лютви Местан #Димитър Чукарски #Лъчезар Тошев #Петър димитров #Цецка Цачева #Георги Божинов #Румен Петков #Диан Червенкондев #Георги Терзийски #Яне Янев #референдум #АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници