Плевнелиев: Единственият изход са предсрочните избори

Плевнелиев: Единственият изход са предсрочните избори
Всички действия на институциите трябва да бъдат насочени към запазване на гражданския мир, посочи още държавният глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Демократичното устройство на България не може да бъде поставяно под съмнение. Породени са рискове за националната сигурност. Изходът е в провеждане на предсрочни парламентарни избори, заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

След продължилото над пет часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев заяви, че са постигнали конкретни решения, а именно постигнат е консенсус по становище, в което се казва, че се отчита справедливият протест на хората и се посочва, че са породени рискове за ескалиране на напрежението, предаде "Дарик".

Всички действия на институциите трябва да бъдат насочени към запазване на гражданския мир, посочи още държавният глава. В становището се казва още, че ще се наложи мораториум върху сделки по крайбрежието, както и да се предприемат мерки за регулиране цените на тока, които изкараха стотици хиляди на улицата.

Народното събрание ще има план със законодателни промени, които трябва да приеме, преди да бъде разпуснато. Създаването на предпоставки за решаване на кризата минава през предсрочни избори, потвърди още Плевнелиев. Той обаче отказа да посочи датата, на която ще се проведе вотът. Конкретната дата очаквайте скоро, обясни още държавният глава.

В петък ще бъде първото събиране на Обществения съвет и тогава той ще бъде конструиран.

Осъзнавам огромната отговорност и именно затова всеки ден взимаме решение, бяха думите на Плевнелиев. Той увери още, че целта е да се отговори на обществените проблеми и предстоят още мерки. Проблемите им няма да бъдат заметени и решенията ще бъдат търсени заедно с хората, посочи държавният глава.

По повод протестите Плевнелиев заяви, че някои от исканията са възможни, други - не, но в Обществения съвет те ще бъдат уточнени.

Утре Плевнелиев ще връчи втория проучвателен мандат на БСП, който се очаква да бъде отказан. В четвъртък ще направи изявление към хората от Народното събрание, а в петък се очаква да даде третия проучвателен мандат на ДПС, който също вероятно ще бъде върнат. Така още следващата седмица се очаква да имаме служебен кабинет.

#Консултативния съвет за национална сигурност #Росен Плевнелиев #България #избори #мандат #БСП #ГЕРБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници