ЕК си иска неправомерно изхарчени пари за земеделие, България дължи 23 000 евро

ЕК си иска неправомерно изхарчени пари за земеделие, България дължи 23 000 евро
Европейската комисия поиска от държавите членки да върнат общо 414 милиона евро от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия поиска от държавите членки да върнат общо 414 милиона евро от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно.

Държавите членки отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика (ОСП) и за контрола върху изразходването им, а Комисията трябва да следи дали държавите членки използват правилно средствата, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Гореспоменатата сума се връща в бюджета на ЕС поради неспазване на правилата на ЕС или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Формално погледнато, нетното финансово въздействие на днешното решение ще възлезе на около 393 милиона евро, защото част от средствата вече са възстановени от държавите членки, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Съгласно последното решение средства ще връщат 22 държави членки: Белгия, България, Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Литва, Унгария, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Финландия, Швеция и Великобритания.

България трябва да върне средства по програмата за развитие на селските райони - предложена е корекция заради недостатъци в графика за проверките на място и при формирането на извадките. България трябва да възстанови на Европейския съюз 23 000 евро.

#Европейската комисия #ЕС #Селско стопанство #земеделие #субсидии #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници