„България на гражданите“ поиска замразяване на студентските такси

„България на гражданите“ поиска замразяване на студентските такси
Студентите от СУ и УНСС ще протестират в сряда от 14 часа срещу увеличаването на таксите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението за увеличаване на студентските такси трябва да бъде замразено, докато не се проведат разговори между студентската общност, ректорите на вузовете и министъра на образованието от служебното правителство, което трябва да бъде назначено от президента Росен Плевнелиев, смятат от движение „България на гражданите“.

Увеличаването на студентските такси е поредната бомба, която се залага за следващата учебна година и следващото управление, обяви Димитър Танев от движението, цитиран от БГНЕС.

За това, което се случва в образователната система, е отговорно правителството на ГЕРБ, категоричен бе Танев.

Той подчерта, че липсва компенсаторен механизъм, който да смекчи удара върху студентите.

„Когато намалиш финансиране от държавата към висшите училища, те са принудени да увеличат таксите, за да покрият дефицита“, заяви Танев.

По негова информация от 2009 г. до 2013 г. субсидиите за издръжка на обучението са свалени от 284 млн. лв. на 276 млн. лв., парите за стипендии са намалели от 33.8 млн. лв. на 31.7 млн., а за същия период броя на студентите се е увеличил с 25%.

„Когато ГЕРБ дойдоха на власт, обещаха, че парите за образование няма да намаляват. Ако погледнете закона на бюджета, ще видите точно обратното“, припомни Танев.

Около 500 млн. годишно се вземат от образованието, заяви той.

Според Танев това е прехвърляне на отговорност от държавата на висшите училища, която те от своя страна прехвърлят на студентите.

„С направеното предложение в рамките на пет години ще трябва да заплащам три различни суми“, обясни Антоанета Георгиева, член на движение „България на гражданите“ и председател на студентската организация на партията.

„Когато няма реформа, всеки се опитва да скалъпи нещо на парче, но това няма да доведе до модерно образование, наука, която да може да работи заедно с бизнеса“, заяви тя.

„В никоя академична общност не е приятно студентите да застават срещу ръководството и преподавателите си, това създава чувството, че се търси разединение в тази общност, което не е полезно за никого“, каза още Георгиева.

Тя обяви, че в резултат на предложението за увеличаване на таксите студентите от СУ и УНСС ще излязат на протест в учебните си заведения в сряда от 14 ч.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Димитър Танев #студентски такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници