Петър-Емил Митев: Ренета Инджова би станала служебен премиер

Петър-Емил Митев: Ренета Инджова би станала служебен премиер
За втори мандат на ГЕРБ, каквито и фокуси да се правят, не може да става дума, категоричен е проф. Петър-Емил Митев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако президентът Росен Плевнелиев се обърне към Ренета Инджова да поеме служебно правителство, мисля, че тя ще се съгласи“, обяви социологът проф. Петър-Емил Митев от Института за социални дейности и структури „Иван Хаджийски“.

„Тя беше изключително точен и добър ръководител на служебно правителство. Нека тя също да помисли за това, ако й се възложи за министър-председател, тя може да прецени също кои хора да бъдат около нея“, коментира пред БНР социологът, цитиран от БГНЕС.

По думите му големият въпрос е ще се роди ли нов политически субект.

„За втори мандат на ГЕРБ, каквито и фокуси да се правят, не може да става дума. ГЕРБ се провали“, категоричен бе проф. Митев.

„И това, че премиерът си позволи да каже, че хората са метежници. Това значи, първо, да се подценяват хората, които спонтанно излязоха на улицата, и второ, да се подценяват политическите субекти, с които се бори. Ясно е, че ГЕРБ губи, не е ясно още обаче какво ще спечелят другите партии“, каза още Петър-Емил Митев.

„През последните години, свързани с управлението на ГЕРБ, равнището на политическия език в България се промени рязко надолу“, коментира социологът.

„Равнището на политическата култура спадна. След като повече от 20 г. се движим по пътя на политическа демокрация, би трябвало да сме на по-високо равнище“, смята проф. Митев.

„Вместо това наблюдаваме изработване на образите на врагове, наблюдаваме недържавническо мислене, превръщане на държавническите въпроси в политически игри, превръщане на политическите процеси в стражари и апаши“, коментира проф. Митев инструкциите на премиера Борисов към президента за мандатите.

Той припомни, че Борисов не за първи път показва такова отношение към Плевнелиев.

„В момента, в който кабинетът подаде оставка, президентът определи това като политическа неотговорност. Вчера премиерът се опита да прехвърли топката в полето на опозицията, която вече беше декларирала, че ще се откаже от мандатите и няма да управлява с мнозинството на ГЕРБ“, припомни проф. Митев.

„Борисов, от една страна, заяви, че митът за диктатора е рухнал, от друга страна, той каза, че може да определи 20 души в Народното събрание, тоест, че той може да манипулира парламента“, коментира социологът.

„Той директно даваше инструкции на президента какво трябва да направи“, каза още Митев, като подчерта, че според него Плевнелиев няма да приеме това поведение.

„Президентът има личностен въпрос. Той беше представен в началото на мандата му от премиера като човек, който, изглежда, е определен от самия Борисов. От самото начало имаше подозрения, че президентът е зависим. Той може да покаже сега пред цялото общество и пред своята жена, че той е самостоятелна политическа фигура. Сигурен съм, че неговите отношения с премиера ще се променят“, подчерта Митев.

„В момента присъстваме на тест за протестиращите, които трябва да покажат, че са способни да се обединят около конструктивни идеи. Присъстваме и на тест за президента, който трябва да покаже, че е самостоятелна и обединяваща фигура, която внася уравновесеност, спокойствие и демократичност в обществения процес“, смята социологът.

„Съществува някаква договореност според мен, че ще се даде възможност от една седмица за работата на сегашното Народно събрание. Защото, ако се върнат едновременно и трите мандата, трябва веднага да се разпусне Народното събрание. Разтегля се мандатът в момента - понеделник, сряда, петък, за да работи Народното събрание до края на тази седмица“, посочи проф. Митев.

„Хората, които спонтанно и масово участват в протестите, не са професионалисти, които могат да дадат точни експертни предложения. Това, което вълнува хората, е, да речем, монополите“, обясни той.

Социологът е категоричен, че искането за национализация е искане за държавен щит срещу монополите.

#Петър-Емил Митев #Ренета Инджова #Бойко Борисов #министър-председател на България в оставка #Росен Плевнелиев #Президент на България #мандат #служебно правителство #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници