Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност

Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Актуалната политическа ситуация в страната е напрегната, намираме се в политическа криза, обяви президентът Росен Плевнелиев в понеделник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност от 13 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тема на заседанието е „Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза“, се посочва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Вече три седмици българите протестират срещу управлението на страната, високите сметки, бедността и мизерията.

След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на гражданите в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи.

Изводът от консултациите президентът обобщи: „Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство“.

Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното.

При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, съобщи още Росен Плевнелиев.

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство, който президентът връчи в понеделник на премиера в оставка Бойко Борисов.

Следващият ход е държавният глава да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на БСП. Плевнелиев обяви, че ще направи това в сряда.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Бойко Борисов #министър-председател на България в оставка #мандат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници