Италианската левица печели в Камарата на депутатите, а десницата – в Сената

Италианската левица печели в Камарата на депутатите, а десницата – в Сената
Комедиантът Бепе Грило ще получи близо 20% от гласовете в Камарата на депутатите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италианската левица на Пиер Луиджи Берсани води на парламентарните избори за Камарата на депутатите, но десницата на Силвио Берлускони изглежда печели Сената, подхранвайки опасенията за нестабилност на бъдещото правителство.

В Камарата на депутатите лявата коалиция на Берсани събира 34,5% от гласовете, изпреварвайки десницата на Берлускони, която има 29%, сочат данни, цитирани от телевизия Скай Ти Джи-24 и БГНЕС.

Така левицата ще има абсолютно мнозинство в Камарата на депутатите.

Но в Сената дясната коалиция, водена от Силвио Берлускони, има преднина пред левицата, сочат първите прогнози на социологическите агенции.

Това обаче не означава автоматично мнозинство по брой на местата, защото избирателната система за Сената е много сложна и взема предвид мнозинствата в отделните региони.

Така например резултатите от най-богатата и населена област Ломбардия ще натежат много.

Перспективата за противоположни мнозинства в Камарата и в Сената подхранва опасенията на финансовите пазари, които се безпокоят от правителствена нестабилност в третата икономика в еврозоната, която е в рецесия и има огромен дълг от над 120% от БВП.

Борсата в Милано регистрира спад с -0,10% веднага след обявяването на благоприятните прогнози за десницата в Сената, които противоречат на първите прогнози, даващи победа на левицата и в двете камари.

Прогнозите показват и силен протестен вот - партията на бившия комик Бепе Грило "Движение пет звезди" ще получи близо 20% от гласовете в Камарата на депутатите, изпреварвайки значително центристката коалиция, водена от премиера в оставка Марио Монти, който е на четвърто място с близо 10%.

"Движение пет звезди" ще бъде водеща партия в Сената с 25,1% от гласовете на избирателите пред Демократическата партия, основната в лявата коалиция, с 25%, следвана от Народ на свободата на Силвио Берлускони с 22,7%.

#Италия #Пиер Луиджи Берсани #Силвио Берлускони #Бепе Грило

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници