Президентът: Избори до средата на май, правим служебно правителство

Президентът: Избори до средата на май, правим служебно правителство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вървим към създаването на служебно правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори, обяви президентът Росен Плевнелиев след петъчните консултации с парламентарнопредставените партии.

„Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство", каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

„В понеделник давам мандат на ГЕРБ, после на БСП, каза той след края на политическите консултации. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, каза Плевнелиев", обясни той.

„Дейността на НС ще продължи до изтичане на неговия мандат вероятно към края на следващата седмица. Ще бъдат предприети много важни мерки, действия, ще бъдат приети и промени, включително законодателни, в последните дни на НС, за да можем да гарантираме приемането на някои важни и смислени и да дадем възможност на служебното правителство да може да работи спокойно. Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети и финализирани са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение", добави президентът.

„Освен това ще се работи и по посока на възможния мораториум за Закона за Черноморието, визирайки темите с дюните и националните паркове, поясни държавният глава. До понеделник ще уточним и други важни теми, свързани с последни решения относно законопроекти, които са съществени и трябва да бъдат финализирани, с оглед служебното правителство да може да работи нормално през следващите месеци", каза още Плевнелиев.

„Служебното правителство трябва да гарантира спазването на разпоредбите на новия ИК, да работи за пълна прозрачност и демократично провеждане на изборите, продължи Плевнелиев. Ще бъде поканена мисия на ОССЕ и ПАССЕ , които могат да дадат допълнителна легитимност на изборите, разясни той. ЦИК е натоварена с важни задачи, ще се обърнем към нейните нужди, ще осигурим ресурс, персонал, ще работим с тях, включително и в парламента, за да гарантираме ефективността на тези избори", подчерта Плевнелиев.

„Обърнахме специално внимание на ролята на МВР и службите за провеждане на тези избори", каза още президентът.

„Нека да бъда много ясен, пожелавам си това да бъде състезание на политически платформи, на личности, което да работи за доверието на гражданите", заяви държавният глава.

Според него други важни задачи на служебното правителство биха могли да бъдат освен провеждането на изборите, работещите институции и овладяване на кризата, и гарантиране на финансовата стабилност на държавата, усвояването на средствата от европейките фондове и дейността на ДКЕВР, на която ще се опитаме да развържем ръцете, за да може да си свършат работата в интерес на гражданите.

„Служебното правителство ще се обърне към интересите на гражданите, то ще бъде максимално прозрачно", ангажира се Плевнелиев.

Президентът все още няма ясна кандидатура за премиер и за членове на служебното правителство.

„Служебното правителство ще има ясни приоритети и ясна програма. Не преговарям с хора, само защото са ми симпатични, но ще преговарям с хора, които могат да свършат работа по приоритетите на служебното правителство. То ще бъде професионално, експертно и трябва да гарантира, че ще работи за стабилност и за доверие, подчерта той. Ако се върви към служебно правителство, най-вероятно към края на следващата седмица ще се разпусне Народното събрание", обясни той.

Плевнелиев поиска протестиращите да отидат при него с идеи какви точно промени са необходими на държавата и обществото и обеща служебното правителство да работи с гражданите.

„Всички партии осъзнават, че са необходими промени за въвеждането на ефективни механизми за граждански контрол. Хората искат промяна. Техният глас трябва бъде чут, партиите трябва да се адаптират към новата реалност", каза още държавният глава.

„Като президент заявявам категорично, че правителствата идват и си отиват. Държавата не е за един ден, институциите ще продължат да работят спокойно", подчерта той.

„Ще работя за бързо преодоляване на политическата криза. Очаквам отговорно отношение от всички, включително от гражданите и партиите. Ще работя максимално бързо да проведем избори и народът да посочи ново легитимно правителство. Очаквам позитивна кампания, конкретни и ясни послания към гражданите", отбеляза президентът.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #служебно правителство #ГЕРБ #БСП #ДПС #парламентарни избори #Избори 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници