ДПС: Всички партии да се откажат заедно от мандата

A A+ A++ A

Всички парламентарни партии да се откажат заедно от мандата за формиране на правителство, предлагат от ДПС.

„Служебният кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен само ако в него няма партийни фигури, няма и експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа, и не породи съмнение за намеса на корпоративни интереси при съставянето му“, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, минути преди началото на консултациите при президента, цитиран от БГНЕС.

Той дойде на консултациите с президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото според ДПС националният интерес изисква бързи избори.

„Ще препоръчаме на консултациите и на всички останали парламентарни групи всички анблок да откажем мандата, за да си спестим загуба на време. Страната трябва да се управлява час по-скоро от легитимно правителство. Макар и служебен, кабинетът ще бъде легитимен, тъй като фигурата на служебния кабинет е конституционно уредена“, обясни Местан.

„Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев съзнава отговорността си и ще ни предложи кабинет, който категорично да снеме всички тези съмнения. Служебният премиер трябва да направи още няколко стъпки, първата от които е да освободи политическите кабинети в министерствата, тъй като заместник-министрите са политически фигури“, коментира той.

Местан разказа, че по-рано в петък е разговарял със Сергей Станишев, но това са били „абсолютно нормални, тривиални, оперативни разговори между лидери на парламентарни групи“.

„Не крия, че една от темите беше днешната среща при Плевнелиев. Споделих със Станишев нашата категорична позиция и той сподели своята“, обясни председателят на ДПС.

#ДПС #Лютви Местан #служебно правителство #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници