Антоанета Цонева: Критично е доверието към изборния процес

Антоанета Цонева: Критично е доверието към изборния процес
И на тези избори ще отидем със седем милиона избиратели, които парадоксално нарастват от избор на избор, коментира Антоанета Цонева. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Критично ниско е доверието на обществото в начина на излъчване на политическите институции, каза председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Влизането в сила на промените в Изборния кодекс толкова късно е наистина проблем, защото за прилагането им е нужен значителен институционален капацитет и сериозни организационни усилия, коментира Цонева в интервю за БТА.

За да сработи всичко, са нужни подготвени хора, финансов ресурс и много форсиран мениджмънт на процесите, за да е готово всичко за изборите, смята експертът.

В резултат на натиска на опозицията и НПО има няколко групи промени, свързани с организацията на дейността на ЦИК и другите равнища на изборната администрация, каза Цонева.

Това са публичността на протоколите им, излъчване на заседанията в интернет, електронни регистри на жалбите, институционални електронни страници. Съгласно закона ЦИК ще има и правилник за дейността си, поясни експертът.

Друга част от промените засягат статута на наблюдателите - имаме достъп до повече етапи от изборния процес – досега бяхме ограничени в изборния ден и помещението за гласуване – основно.

Въвеждането на данните също ще може да се наблюдава. Лошата новина е, че преференциите бяха отменени от политиците, преди да бъдат използвани. Всичко със селекцията на депутати е оставено в ръцете на лидера и апарата – това е обезвластяване на гражданите, коментира Цонева.

По думите й относно „забранителните списъци“ има промяна – те ще се обявяват преди изборите. Това не се правеше досега и те ще могат да се обжалват, ако гражданинът е попаднал неправомерно в тях.

Дадени са срокове за тази процедура, макар и твърде кратки, коментира Цонева.

По думите й в изборния ден ще може да се вземе удостоверение от общината, че гражданин е вписан в „забранителен списък“ без правно основание.

„Избирателят го показва на секционната комисия, дописват го и гласува. Надявам се, така ще се гарантират по-добре избирателните права на гражданите“, смята експертът.

Според Цонева обаче остава нерешен въпросът с „мъртвите души“ в избирателните списъци.

„Те са вечно живи - „евъргрийнът“ на нашите избори“, коментира тя.

По думите й с промените в Изборния кодекс не се въвеждат гаранции за създаване на актуален регистър на избирателите, макар и да е вменено като задължение на ЦИК поддържането на такъв регистър.

Самите правила за съставяне на списъците не са променени - т.е. решението не е намерено, смята Цонева.

И на тези избори ще отидем със седем милиона избиратели, които парадоксално нарастват от избор на избор, а институциите и законодателят са неадекватни и не предлагат регламенти, които да доведат до въвеждане на нови, коментира Антоанета Цонева.

#Антоанета Цонева #Института за развитие на публичната среда #избори #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино