Гласуват кандидатурите за конституционен съдия и за Комисията за отнемане на незаконно имущество

Гласуват кандидатурите за конституционен съдия и за Комисията за отнемане на незаконно имущество
Датите се променят с оглед на последните събития, съобщи председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът ще гласува кандидатурите за съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание и за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в петък, съобщи председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова.

Фидосова е внесла предложение за спешни промени в процедурните правила за избор на конституционен съдия и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в сряда сутринта, съобщи „Фокус“.

По думите на Фидосова датите се променят с оглед на последните събития, след като премиерът Бойко Борисов внесе оставката на правителството в парламента.

„Утре ще има извънредно изслушване в комисията по правни въпроси, а в петък в пленарна зала ще бъдат подложени на гласуване кандидатурите както за конституционен съдия, така и за окомплектоване на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, гласувайки кандидатурите, които до този момент са внесени от народни представители, обясни Фидосова.

За конституционен съдия има постъпила само една кандидатура – на Гроздан Илиев, каза Фидосова.

Гроздан Илиев е заместник-председател на Върховния касационен съд, след най-главния съдия е втори по ранг, обяви премиерът Бойко Борисов във връзка с издигнатата от ГЕРБ кандидатура на Гроздан Илиев за конституционен съдия.

След като вторият по ранг след най-главния съдия не е достоен, кой да е по-достоен, попита Борисов.

„Помолихме СДС, помолихме другите да дадат кандидати, извадихме един, втори. В края на краищата политическата отговорност в тази страна е в мене. Затова им казах - изберете един, както избрахме и академик Воденичаров, по възможност да е най-безапелационен, защото, ако и вторият след първия сред съдиите не става, значи аз откъде да намеря съдия, откъде да го внесем“, каза още Борисов.

„Говорих лично с Лазар Груев. Той каза – заставам 100% зад този човек, много е читав, много е честен, много е добър. Допитах се до него, защото той е председател на всички съдии в България. Казах му – дай ми един, който, като го сложим, да не е срам, да може да го приемат“, коментира министър-председателят.

„Това, че не искат него да го подкрепят в парламента, може да ви покаже, след като Лазар Груев си е човек на БСП, съветник на президента Първанов, и не искат и него да го подкрепят в парламента, какъв диалог да водя с тях“, заяви Борисов.

„Другите партии са в парламента само за да приказват срещу нас. Те нямат едно градивно нещо. Въобще не се интересувам от тях – те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да е първа политическа сила“, коментира премиерът.

„Когато тройната коалиция беше на власт, на втората година аз вече ги бях бил. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че ще ги победим. Няма тема, по която да намерим консенсус с тях. Няма да се учудя, ако Станишев излезе да говори и за заменките“, каза още Борисов.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството #Искра Фидосова #Гроздан Илиев #Лазар Груев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници