България иска „Хизбула” да бъде призната от ЕС за терористична организация

България иска „Хизбула” да бъде призната от ЕС за терористична организация
ЕС още не е взел решение дали да включи „Хизбула“ в черния списък, обяви Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

София настоява радикалната ливанска шиитска групировка „Хизбула“ да бъде включена в списъка на Европейския съюз с терористичните организации.

Все още обаче ЕС не е взел решение по въпроса, съобщи българският външен министър Николай Младенов, който е в Брюксел за заседанието на Съвета на външните министри на европейския блок, цитиран от ИТАР-ТАСС и „Фокус“.

„Ще проведем подробен брифинг за разследването на атентата в българския град Бургас. Следствието продължава да уточнява отделни подробности и ще информира за тях ливанските власти“, отбелязва Младенов.

„Подробно ще разгледаме ситуацията около „Хизбула“ в контекста на разследването на атентата в Бургас. Имаме няколко възможни варианта на действие“, посочи от своя страна върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви на 5 февруари, че военното крило на ливанската проиранска организация стои зад атентата в Бургас на 18 юли, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, срещу който беше извършен терористичният акт.

#Николай Младенов #атентат #Бургас #"Хизбула" #Катрин Аштън #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници