Експерт: Режимът в Северна Корея има нужда от външна заплаха - реална или измислена

Експерт: Режимът в Северна Корея има нужда от външна заплаха - реална или измислена
По-рано през седмицата КНДР извърши нов ядрен опит, който определи като успешен. Подземният взрив на специален тестов обект отново изправи на нокти съседите на Пхенян от Южна Корея и Япония и доведе до незабавна негативна дипломатическа реакция. Снимка: Е
A A+ A++ A

Северна Корея има нужда от външна заплаха – реална или измислена, като средство за поддържане на диктаторския режим в страната, коментира специалистът по азиатския регион Аврам Агов.

По-рано през седмицата КНДР извърши нов ядрен опит, който определи като успешен. Подземният взрив на специален тестов обект отново изправи на нокти съседите на Пхенян от Южна Корея и Япония и доведе до незабавна дипломатическа реакция с осъждане от Съвета за сигурност на ООН.

От съобщенията на правителството в Пхенян стана ясно, че предстоят още един или два ядрени опита, както и опит за изстрелване на балистична ракета.

„На самоотбраната е построена цялата идеология и система на страната. Ако липсва заплаха отвън – реална или измислена, ще се подкопаят основите на системата и на режима," обясни българският експерт Аврам Агов в ефира на БНР.

Според него скорошната смяна на властта в Северна Корея след смъртта на вожда Ким Чен Ир през есента на 2011 г. е една от причината за засилването на провокативните действия от страна на Пхенян през последните месеци.

„Северна Корея желае директни преговори със САЩ и евентуално дипломатическо признаване и сключване на мирен договор, какъвто не съществува все още след Корейската война. Американската администрация от своя страна не би седнала да преговаря с Пхенян, без предприемане на стъпки за ядрено разоръжаване. Така че порочният кръг се затваря, за съжаление," коментира Аврам Агов.

Той подчерта, че дипломатическото признаване на Северна Корея би прекъснало изолацията, но изтъкна парадокса, че страната се нуждае от тази изолация като начин да поддържа режима и вътрешния контрол в обществото.

„Тази изолация от друга страна предизвиква неефективност на всякакви санкции, защото страната е много изолирана от Запада. Ако Китай не е в тези колективни действия, просто такива санкции едва ли биха имали ефект," изказа мнение специалистът.

Китай е единствената страна, която поддържа режима на Пхенян чрез синансова помощ, затова възлови са отношенията на Северна Корея с Южна Корея.

„Политиката на Южна Корея е един ключ и пътеводител за доста други играчи в района, включително и САЩ. Тази двояка по някакъв начин нагласа на Южна Корея към програмата на Пхенян е показателна в това отношение," коментира Аврам Агов и цитира данни от социологическо проучване, според което две трети от анкетираните в Южна Корея са изразили неутрална и дори приемаща нагласа към програмата на Севера.

Специалистът обясни това с възприемането на програмата не само като придобивка на Севера с ядрено оръжие, но и като нещо корейско в по-широк национален контекст.

В същото време администрацията на И Мюн-бак реагира остро. Някои анализатори смятат, че този ядрен опит е провокация срещу заминаващата си администрация в Сеул, която имаше доста консервативен и твърд подход към Севера.

„Историята показва, че колкото по-изолирана е една страна, толкова по-непредвидима и по-агресивна става тя," каза в заключение Аврам Агов.

#Северна Корея #Пхенян #Китай #Южна Корея #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници