Предизборно БСП се обяви за радикална лява политика и отстраняване на ГЕРБ

Предизборно БСП се обяви за радикална лява политика и отстраняване на ГЕРБ
„Радикална промяна за демократична и социална България" е и мотото на политическата рамка на левицата за участието й на парламентарните избори през лятото на 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За отстраняването на ГЕРБ от власт и за радикална лява политика се обявиха социалистите на 48-я Конгрес на БСП.

„Радикална промяна за демократична и социална България" е и мотото на политическата рамка на левицата за участието й на парламентарните избори през лятото на 2013 г., предаде БГНЕС.

„Нацията се топи. Днес половината български граждани живеят в бедност и в риск от бедност. Неравенството става още по-болезнено и несправедливо. Ширещата се престъпност прави хората все по-несигурни. Сивата икономика е най-големият отрасъл в българското стопанство. Корупция разяжда цялото общество" – с тези уводни думи се очертава предизборната рамка на БСП.

Левицата се обявява срещу диктата на монополите и на държавата, заграбена от шепа хора и критикува изтощената икономика и „демонтираната социална държава".

„Отстраняването на ГЕРБ от властта е предпоставка да се излезе от кризата и страната да се насочи по пътя на дълбоките промени, които се очертават в Европа," се казва в текста на политическата рамка.

От БСП призовават гражданите да си върнат държавата, като сменят „арогантното управление" на ГЕРБ и гласуват за промяна на икономическия модел.

„Категорични сме в усилията си изборите да се проведат по волята на българските граждани – без купен и контролиран вот, с точно отчитане на получените резултати," е още една от тезите в политическата рамка.

Социалистите очертават няколко основни искания, конкретни и близки до хората – ограничаване на частните монополи, на сивата икономика и борба с корупцията, справедлив достъп до енергийни, водни и други блага.

Ще бъде поставен въпросът за одържавяване на ЕРП-ата чрез обратно изкупуване на мажоритарния дял или друга форма.

От БСП настояват още за запазване на корпоративния данък на ниво 10% и замяна на плоския данък, въведен по време на Тройната коалиция, с прогресивно облагане.

Социалистите обещават още, ако дойдат на власт, д края на мандата им минималната заплата да достигне 450 лв., а минималната пенсия за трудов стаж да се повиши с 80%.

#БСП #парламентарни избори #Сергей Станишев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници