БСП провежда 48-ми Конгрес „За нова социална България!"

БСП провежда 48-ми Конгрес „За нова социална България!"
Близо 850 делегати ще се съберат в Зала 1 на НДК за 48-ия Конгрес на БСП. Лидерът на левицата Сергей Станишев ща представи пред делегатите доклад за обстановката в Бълагрия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 850 делегати ще се съберат в Зала 1 на НДК за 48-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе под мотото „За нова социална България!".

Лидерът на левицата Сергей Станишев ща представи пред делегатите доклад за обстановката в Бълагрия, като се очаква на заседанието да бъде обсъдена и стратегията на социалистите за предстоящите парламентарни избори през лятото.

Освен начертаване на конкретни стъпки за спечелване на изборите през лятото, социалистите ще трябва да приемат и промени в устава на партията, които предвиждат връщане на стария режим на утвърждаване на кандидатските листи.

Така на практика ръководството ще може да връща по своя преценка листите на областните структури, а ако не се стигне до консенсус до датата на регистрация на листите, партийната централа ще ги реди, предаде „Дневник".

Водачите на листите и местата на коалиционните партньори и гражданската квота също ще се определят от Националния съвет, както и досега.

В политическата рамка БСП вече обяви ляв завой – например в данъчна реформа за отмяна на плоския данък, който въведе тъкмо БСП, както и връщане на прогресивното облагане, като се определи праг за най-ниските доходи, без да се посочват конкретни параметри, припомня „Дневник".

Левицата предлага още данъчен модел за финансиране на здравеопазването - държавно финансиране за държавни заведения, което гарантира безплатна медицинска помощ за всички, паралелно с осигурителния модел за останалите заведения и обекти на системата.

БСП поема ангажимент за 250 000 нови работни места, връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите.

Социалистите предлагат увеличение на майчинските за втората година от отглеждането на детето до нивото на минималната работна заплата, която в края на следващия мандат да е 450 лв.

Те обещават още решителни действия срещу монополите и за насърчаване на малкия и среден бизнес.

Програмата на БСП предвижда и съкращаване на държавната администрация чрез оптимизирането на дейността й.

#БСП #конгрес #Сергей Станишев #председател на БСП #монопол #парламентарни избори #социално осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници