Атентатът в Бургас е в дневния ред на срещата на външните министри на ЕС

Атентатът в Бургас е в дневния ред на срещата на външните министри на ЕС
Външният министър Николай Младенов ще трябва да отговаря на въпроси за първоначалните заключения от разследването на терористичния акт в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските заключения от разследването на терористичната атака в Бургас на 18 юли са включени в дневния ред на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в понеделник.

Министрите ще изслушат заключенията от доклада по време на обяда, като след това се очаква да последва оживена дискусия, посочва дипломат от ЕС, цитиран от „Юрактив“ и „Фокус“.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви на 5 февруари, че двама от тримата извършители на атентата в Бургас са членове на военното крило на ливанската проиранска групировка „Хизбула“.

Страните – членки на ЕС, не са на единно мнение по въпроса дали „Хизбула“ трябва да бъде призната за терористична организация, коментира „Юрактив“.

Великобритания подкрепя резултатите от българското разследване и изглежда, е готова да обмисли добавянето на „Хизбула“ към терористичния списък.

Франция заема много по-предпазлива позиция и изглежда, е готова да постави под съмнение валидността на българското разследване.

Дипломати от ЕС, запитани дали смятат, че България действително е открила факти, доказващи убедително, че „Хизбула“ стои зад атентата, се различаваха значително в отговорите си, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.

Представител на Съвета на ЕС дипломатично е заявил, че много ще зависи от представянето и от евентуалните предложения на българския външен министър Николай Младенов.

„Много негови колеги на масата ще поискат да зададат въпроси за първоначалните заключения от разследването“, заяви официален представител на ЕС.

Той допълни, че разследването трябва да продължи и партньорите на България в ЕС и в Европол ще помагат в него.

Друг дипломат от ЕС се противопостави на включването на „Хизбула“ в списъка на съюза с терористичните организации, като заяви, че темата „се носи във въздуха“, но не е била обсъждана на подготвителни срещи за заседанието на външните министри в понеделник.

„Въпросът не е включен в дневния ред“, заяви дипломатът и допълни, че темата не е била засягана от България.

#атентат #Бургас #Хизбула #ЕС #Франция #Великобритания #България #Съвета на ЕС #Европол #Николай Младенов #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници