Митрополит Йосиф: Светият синод е неузнаваем, той бавно мисли, но мъдро решава

Митрополит Йосиф: Светият синод е неузнаваем, той бавно мисли, но мъдро решава
„Ако не изберем тримата митрополити, кандидати за патриарх, поне ще ви уведомим дали има митрополити, дали си отвод“, каза митрополит Йосиф. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Българският Свети синод е неузнаваем, той бавно мисли, но мъдро решава“, обяви митрополит Йосиф преди заседанието на Светия синод в петък.

Тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият патриарх на Българската православна църква, ще бъдат определени на заседания на Светия синод в петък и събота.

„Ако не изберем тримата митрополити, кандидати за патриарх, поне ще ви уведомим дали има митрополити, дали си отвод“, каза преди заседанието на Светия синод митрополит Йосиф, цитиран от БТА.

На въпрос дали ако има отводи на митрополити, може те да не бъдат приети от Синода, митрополит Йосиф отговори, че „българският Свети синод е неузнаваем, той бавно мисли, но мъдро решава“.

Попитан дали сам ще си направи отвод, той заяви: „Обещал съм ви отвод и трябва да го направя“.

На пожеланието на журналистите да си помисли и да не се отказва от участие в избора на тримата кандидати за патриарх, Американският митрополит цитира народната мъдрост „Кантар лъже, владика не лъже“.

„На днешното заседание сме 13 митрополити, тъй като Западноевропейският митрополит Симеон е болен и е изпратил официално медицински документ“, допълни Йосиф. По думите му митрополит Симеон няма да дойде и на събора на 24 февруари.

„Не мога да кажа дали ще изберем тримата кандидати, изборът ще е труден“, коментира Йосиф, но изрази надежда, че това може да стане и днес.

Изборът на нов патриарх ще се проведе на 24 февруари, както реши Светият синод на 24 януари 2013 г.

Тримата кандидати за патриаршеския пост трябва да бъдат избрани чрез тайно гласуване с мнозинство от две трети от членовете на Синода, което означава най-малко десет гласа от всички членове.

От надпреварата се отказаха Сливенският митрополит Йоаникий и Великотърновският митрополит Григорий. Според устава на църквата в избора за патриарх не могат да участват Пловдивският митрополит Николай, който не е навършил 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, който управлява своята епархия по-малко от 5 години.

#митрополит Йосиф #патриарх #митрополит Йоаникий #митрополит Григорий #митрополит Амвросий #митрополит Николай #Светия синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници