България да поеме отговорност за депортирането на евреите от Македония, настоява „Шалом“

България да поеме отговорност за депортирането на евреите от Македония, настоява „Шалом“
Подчертавайки, че еврейският народ винаги ще бъде благодарен за спасяването на българските евреи, от организацията „Шалом“ настояват българското правителство да поеме отговорност за депортирането на евреите от Македония. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Правителството на България да поеме морална отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот по време на Втората световна война, настояват от организацията на евреите в страната „Шалом“.

„Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население“, аргументират се от организацията.

В навечерието на 70-годишнината от спасяването на 48 000 български евреи „Шалом“ настоява правителството „по време и на място, което то прецени“, да поеме отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941–1943 г.“, се казва в позиция на организацията, цитирана от вестник „Сега“.

В същото време организацията посочва, че спасяването на българските евреи е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, църквата и българската нефашистка общественост.

„За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни“, подчертават от „Шалом“.

Позицията е била приета от отчетно-изборна конференция на организацията още на 4 декември 2011 г., но е потвърдена от Изпълнителното бюро на „Шалом“ едва на 31 януари 2013 г.

През последните осем години организацията е излизала с подобна официална позиция само още веднъж – след атентата в Бургас, отбелязва вестник „Сега“.

Правителствената пресслужба коментира, че Министерският съвет ще обсъди въпроса за поемането на моралната отговорност, след като получи писмо от организацията.

От „Шалом“ обаче посочиха, че представители на българското правителство са чували за тази позиция по време на заседанията на комитета по честванията, чийто съпредседател от българска страна е премиерът.

В сряда министрите отпуснаха 150 000 лв. за отбелязване на 70-годишнината.

#вестник „Сега“ #Втора световна война #евреи #Македония #„Шалом“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници